Wat is het best: primer of voorstrijk?

Wat is het best: primer of voorstrijk?

Het is één van de meest voorkomende fouten bij de doe-het-zelver: een slechte voorbehandeling. De muren zijn pas geschilderd en de verf begint reeds te kraken, afplakken is onmogelijk want de verf komt mee met de tape en wanneer je erover rolt komen er stukken uit de onderste laag mee met de rol. Wat een ramp! Hoe voorkom je deze catastrofe?

Vaak komt het door slecht advies bij de verfhandel. Ze claimen dat die ene primer goed is voor alle schilderklussen, maar vaak slaan ze de bal hiermee mis. Er zijn heel wat primers op de markt en de meeste daarvan zijn technisch gezien geschikt voor nieuw pleisterwerk, maar in praktijk zien we dat de meeste gepleisterde ondergronden niet aan de vereisten voldoen. Wat gebruik ik dan best?

Het advies van de vakman

Het probleem doet zich voor bij ondergronden met een sterke zuigkracht en verpoederde ondergronden. Zo hoort bijna alle nieuw pleisterwerk bij deze categorie. Wanneer je dan over dergelijke ondergrond een gewone muurprimer zet dan absorbeert het stucwerk alle vocht uit de verf alvorens het bindmiddel zijn werk kan doen. Dit kun je voorkomen met voorstrijkmiddel.

Voorstijken is de basis van elk goed sauswerk! Een nadeel is wel dat het kleurloos is en net daarom zien veel doe-het-zelvers het als nutteloos. Je hebt al het werk om er een laag op te zetten maar ziet geen resultaat. Het goede nieuws is: het is veel minder werk dan de muur helemaal te sausen met een primer, het kost je minder en je hebt voor altijd een degelijk resultaat.

Bespaar jezelf ellende, fixeren is de eerste stap.

Wij, bij RITS-schilderwerken, gebruiken steeds Sigmafix Universal en lengen het bij nieuw pleisterwerk af met de helft water. Het aanbrengen gebeurt met een blokborstel. Laat voldoende tijd om te drogen, wacht tot de volgende dag met schilderen (ongeveer 8 uur is ruim voldoende). Na een goede droging zijn de muren perfect afgebonden en heb je de ideale hechting voor de volgende lagen.

Wanneer gebruik ik dan een primer? Meestal bij onderhoudswerken waar de ondergrond het verreist. Heb je reparatiewerk uitgevoerd aan geschilderde muren? Dan is ook hier plaatselijk voorstrijken het beste advies! Na het plaatselijk voorstrijken kun je er een primer opzetten om een egale zuigkracht te bekomen, zo voorkom je glansbotheid en heb je een goede hechting tussen de oude en nieuwe laag muurverf. Nadat je de muur hebt voorbehandeld kun je afwerken met twee lagen dekkende muurverf (tip: Sigma Perfect Matt).

Samengevat

Nieuw stucwerk: eerst voorstrijken met 50% verdunde Sigmafix Universal. Daarna 2 lagen afwerken met dekkende muurverf.

Onderhoudswerk: gerepareerde delen eerst voorstrijken met 50% verdunde Sigmafix Universal. Bij slechte ondergrond eerst primeren met Sigma WallPrim of bij grote kleurverschillen in de ondergrond met Sigmacryl Prim Opaque voor een betere dekkracht. Daarna 2 lagen afwerken met dekkende muurverf.